Frankrijk

Les Jamelles

Het concept van Les Jamelles is uniek: voor elke druivensoort wordt de ideale terroir gezocht in een gebied dat zich uitstrekt van Nîmes tot voorbij Carcassonne, zodat haar typiciteit perfect wordt weergegeven zoals haar oorsprong. Sinds 1991 wordt Les Jamelles geproduceerd door Catherine en Laurent Delaunay. Dit zijn twee jonge wijnmakers uit de Bourgogne wiens families al voor vier generaties wijn produceert. Na hun werk in Californië vielen ze beiden voor de charmes van de Languedocstreek (Zuid-Frankrijk). Catherine is een echte “maître”, gepassioneerd door de kunst van het wijnproeven en daarbovenop verantwoordelijk voor de kwaliteit van elk van Les Jamelles wijnen.

Wijnen (36)  Wijnbouwer pagina

Les Petites Jamelles

Twee jonge wijnmakers uit de Bourgogne wiens familie al voor vier generaties wijn produceert. Na hun werk in Californië vielen ze beiden voor de charmes van de Languedoc-Roussillon regio (Zuid-Frankrijk). Catherine is een echte “maître”, gepassioneerd door de kunst van het wijnproeven en daarbovenop verantwoordelijk voor de kwaliteit van elk van de Les Jamelles wijnen.

Wijnen (3)  Wijnbouwer pagina

Beau Chêne

Het concept van Beau Chêne is uniek: voor elke druivensoort wordt de ideale terroir gezocht in een gebied dat zich uitstrekt van Nîmes tot voorbij de Carcassonne, zodat haar typiciteit perfect wordt weergegeven naargelang haar originele oorsprong. Sinds 1991 wordt Beau Chêne geproduceerd door Catherine en Laurent Delaunay. Dit zijn twee jonge wijnmakers uit de Bourgogne wiens familie al voor vier generaties wijn produceert. Na hun werk in Californië vielen ze beiden voor de charmes van de Languedoc-Roussillon regio (Zuid-Frankrijk). Catherine is een echte “maître”, gepassioneerd door de kunst van het wijnproeven en daarbovenop verantwoordelijk voor de kwaliteit van elk van de Beau Chêne wijnen.

Wijnen (7)

Les Grands Arbres

Ook bij de wijnen van Les Grands Arbres is de handtekening van het befaamde wijnhuis ‘Badet Clément’ onmiskenbaar aanwezig. Enkel de beste hand geplukte druiven worden hier gebruikt om lekker fruitige en zuivere wijnen te kunnen verzekeren. Ze worden geoogst rond het befaamde dorp Vergèze. In Frankrijk kent iedereen dit beroemde dorp dat aan de bron ligt van een van Frankrijks meest gekende dranken … Perrier! Reeds lang geleden werd hier met de boeren uit de omgeving afgesproken enkel nog biologisch te werken om de wereldberoemde bron van elke vervuiling te vrijwaren. Hier werkt men dan ook al lang met veel respect voor het milieu en dit vooraleer organische landbouw de commerciële hype werd die het tot op heden dagen is geworden. Of hoe water en wijn elkaar perfect naar een hoger niveau kunnen stuwen.

Wijnen (2)

Les Sensibles

De wijnmakers voegen een extra aspect toe bij de wijnen. Ze geven een gevoelige toets aan elk van hun variëteiten. Een uitdrukkelijk bestudeerde mengeling van de druiven van verscheidene "lieu-dits" verzacht de kantjes van de wijnen en dit vormt de basis van "Les Sensibles". Het voegt een natuurlijke rijkdom toe aan de aroma's en de smaak.

Wijnen (9)

Tiberius

Het prachtige stadje Sommières is gelegen in een gebied dat de overgang vormt van de zuidelijke Rhône naar de Languedoc en het belichaamt het befaamde “Als god in Frankrijk”-gevoel. Het is een typisch half continentaal en half mediterraan klimaat waarbij verschillende winden een belangrijke rol spelen. Mistral (noordoost), Tramontana (noordwest) en Marin (zuid) bieden een afwisselend spel van weertypes en bepalen sterk het karakter van de wijn. Jaarlijks zijn deze wijnen dan ook prijzenkapers op verschillende concours.

Wijnen (2)

Domaine Leyris Mazière

Gilles Leyris, propriétaire à Cannes. Eigenzinnige wijnbouwer met speciale ideeën, maar met de beste wijnen uit de streek. Prachtige blends met ondermeer Syrah, Grenache, Carignan, Alicante en Cinsault.

Wijnen (3)  Wijnbouwer pagina

Domaine de Rodié

In het hart van de grootste wijngaard ter wereld, in het zuiden van Frankrijk, onthullen de wijnmakers van Domaine de Rodié hun passie voor wijn en wijnstok: gehecht aan hun regio, aan hun terroir en aan hun lokale tradities, wordt deze passie doorgegeven van generatie op generatie. De veeleisende wijngaarden worden met de meest attente zorg liefdevol bewerkt. Deze Mediterrane regio met kalksteen, langs de uitlopers van de Cevennes met een uitzonderlijk klimaat is bijzonder geschikt voor de wijnstok. Een wijngaard met de meest bekende en meest nobele druivensoorten voor de beste wijnen: Syrah, Cabernet, Grenache, Merlot, Chardonnay ...

Wijnen (7)

Mademoiselle Colomba

Laurence Escourrou: Mademoiselle COLOMBA, een familie wijngaard van meer dan 4,5 ha waar alle stokken zijn geplant op het AOC Cabardès terroir. Een productie van wit rood en rosé. Deze kleine onderneming werkt nog op de oude traditionele manier en doet nog vrijwel alles handmatig.

Wijnen (2)

Le Bottle

Le Bottle’s originele wijnen met hun onvergelijkbare diversiteit zal u de moderniteit en dynamische creativiteit van de beste druiven presenteren, komende van de beste terroir van de Pays d'Oc IGP denominatie. Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier. Rood, wit of rosé, zullen je verrassen en de gevoeligheid van hun makers uitdrukken. Alle wijnen hebben een heerlijke mediterrane smaak. Dit gamma van wijnen die in de Languedoc-Roussillon werd geproduceerd omvat elegante wijnen met noties van bessen tot krachtige klassiekers, gemaakt van de beste druivensoorten.

Wijnen (20)  Wijnbouwerpagina

Les Vignerons de Quissac

In het hart van de grootste wijngaard ter wereld, in het zuiden van Frankrijk, onthullen deze wijnmakers hun passie voor wijn en wijnstok: gehecht aan hun regio, aan hun terroir en aan hun lokale tradities, wordt deze passie doorgegeven van generatie op generatie. De veeleisende wijngaarden worden met de meest attentie en zorg liefdevol bewerkt. Deze mediterrane regio met kalkstenen garrigues (biotopen met een vegetatie die vooral bestaat uit grassen en lage planten, van rotsen en braakliggend terrein), langs de uitlopers van de Cevennes met een uitzonderlijk klimaat is bijzonder geschikt voor de wijnstok. Een wijngaard met de meest bekende en meest nobele druivensoorten voor de beste wijnen: Syrah, Cabernet, Grenache, Merlot, Chardonnay ...

Wijnen (5)

Monsieur et Mademoiselle

Het gamma “Fifi et Marcel” werd door de mensen van het gerenommeerde Château Fonbadet in het leven geroepen teneinde enkele van Frankrijks meest klassieke druiven aan te kunnen bieden aan een betaalbare prijs en met een absolute voorkeur voor kwaliteit. Als aangewezen regio kwamen ze dan al snel op 2 wijngebieden uit. Côtes de Gascogne voor de witte wijnen en de Languedoc voor de rode wijnen. Door de combinatie van ondergrond en klimaat kunnen ze bij hun witte wijnen een lekker fruitig karakter combineren met veel minerale en frisse tonen en voor de rode wijnen een mooie concentratie aan een verleidelijke, zwoele en smakelijke stijl. Hierbij wordt de jarenlange ervaring van een Top-Château in Bordeaux gekoppeld aan streken met veel potentieel, waar vroeger vooral aan massaproductie werd gedaan maar waar mits de nodige aandacht en kennis kwalitatief ook interessante doelstellingen kunnen worden bereikt. De wijnen geven een smakelijke weergave van wat allemaal mogelijk is met deze klassiekers van Franse druiven. Bovendien wordt deze Franse eigenheid nog eens benadrukt door het frivole en in historiek verweven karakter van de respectievelijke labels. Monsieur en Mademoiselle doen u direct verlangen naar het gekende “Leven als God in Frankrijk”-gevoel en brengen u in geen moment in vakantiemodus.

Wijnen (7)

Domaine Ancely

Het domein werd opgericht in de jaren ‘70, toen de ouders van de huidige wijnmaker hier hun eerste kavels kochten. Er werd onmiddellijk gestart met de beplanting van een aantal wijngaarden met een nieuw soort “versterkte” wijnstokken van onder andere de Syrah en de Grenache. Domaine Ancely kende onder zijn oprichters een jarenlange constante groei. Pas in 2001 besloten moeder en vader het roer in handen van hun toen 34 jarige- zoon te geven, om zelf eindelijk te kunnen genieten van hun welverdiende pensioen. “Door de jarenlange zorg welke ik samen met mijn ouders had gedragen voor onze wijngaarden, en de ervaring die ik opdeed bij het oogsten, jaar na jaar kende ik elke wijnstok op het domein reeds door en door”

Wijnen (3)  Wijnbouwer pagina

Domaine Sergent

Domaine Sergent is gelegen in Maumussan, naast Madiran zelf, één van de belangrijkste gemeentes van de appellatie. Brigitte en Corinne Dousseau leiden het domein en soigneren hun wijngaarden en wijnen als waren het hun eigen kinderen. Een gewaardeerde vrouwelijke toets, in een streek en wijngaard die vooral door mannen wordt gedomineerd. (Er zijn slechts 2 domeinen waar vrouwen de plak zwaaien.) Elk van hun wijnen getuigt van heuse topkwaliteit. Ze bezitten een benijdenswaardig evenwicht en een intrinsieke kracht om u tegen te zeggen. Toch hebben deze super-mannelijke wijnen allemaal een vrouwelijk en finessevol kantje, wat hen net dat tikkeltje extra onderscheidt. Ook de witte wijnen (Droog en zoet) zijn ware delicatessen en hebben een uniek en typisch karakter dat elke wijnliefhebber (-ontdekker) zal doen watertanden. Ze kunnen perfect naast de beste Jurançon-wijnen staan en zijn een passende begeleiding bij vele culinaire hoogstandjes.

Wijnen (4)

VinVin

Speciaal geblend met de beste Grenache druiven. Een prachtig intense kleur en een fijne neus combinatie van fruit en typische notities uit het zuiden van Frankrijk . Soepel en vlezig in de mond, elegantie en goed afgerond . De beste wijnen uit de Middellandse Zee terroirs .

Wijnen (1)

Opale

Dit zonovergoten wijnbouwgebied (de zon schijnt er zo’n 3000 uren per jaar) heeft in het noorden de bergen van de Lubéron en in het zuiden de Middellandse Zee als natuurlijke grenzen. Er is een grote diversiteit van terroirs en druivensoorten. Bijgevolg is dan ook de keuze aan wijnen zeer uitgebreid. Hoewel het een zeer uitgestrekt gebied is, bestaan er maar enkele appellaties.

Wijnen (2)

AIX Pressions

Dit zonovergoten wijnbouwgebied (de zon schijnt er zo’n 3000 uren per jaar) heeft in het noorden de bergen van de Lubéron en in het zuiden de Middellandse Zee als natuurlijke grenzen. Er is een grote diversiteit van terroirs en druivensoorten. Bijgevolg is dan ook de keuze aan wijnen zeer uitgebreid. Hoewel het een zeer uitgestrekt gebied is, bestaan er maar enkele appellaties.

Wijnen (3)

Clos du Joncuas

Sinds het begin van de vorige eeuw, gedurende generaties, werkt Clos du Joncuas met wijnstokken die harmonieus geworteld zijn in de bodem, met respect voor de schoonheid van het leven. De wijnen van Clos du Joncuas, veredeld door zijn natuurlijkheid, zijn harmonieus en bijzonder lekker. Met respect voor de natuur en het land, ontwikkelt en vervolmaakt “de zon” een wijn van diepe kwaliteit en authenticiteit. Wijngaarden met biologische landbouw sinds haar oorsprong.

Wijnen (4)  Wijnbouwer pagina

Clos Romane

In het hart van de Provence begonnen Nadine en Stephane hun eigen wijnen te maken en vinifiëerden zij hun eerste vintage in 2011. De wijngaard heeft nu een oppervlakte van 30 ha gelegen op een bodem van klei en kalksteen, met een uitzicht op de vlakte van de Rhône.

Wijnen (2)

Christophe Semaska

Het verhaal van Christophe Semaska begint in 1988 wanneer hij start met de restauratie van het befaamde Château de Montlys. Montlys maakte ooit deel uit van een van de bekendste kastelen van Frankrijk, Château d’Ampuis. Later werden de gronden echter herverdeeld en beide kastelen werden gescheiden. Hij beschikt hiermee over de meest noordelijke wijngaarden van de Rhône en over een van de meest benijdenswaardige terroirs van de Côte-Rôtie. Sindsdien begon er een continue evoluerende weg naar perfectie waarbij er alles aan wordt gedaan om tot de ultieme expressie van Syrah en Viognier te komen. De wijnen zijn pareltjes, bedoeld voor speciale gelegenheden, met een ongekende klasse en complexiteit. Na de 2e WO en de verwoestende Phyloxera plaag van vorige eeuw verdween Château de Montlys gedurende 70 jaar van menige feesttafel maar sinds Christophe het domein terug in handen nam is er nog maar één ambitie: De absolute top van de noordelijke Rhône bereiken. Wie reeds het voorrecht had van zijn delicatessen te mogen genieten weet dat hier geen alledaagse wijnen worden gemaakt. “Qui sait deguster du vin ne boit plus de vin … mais goûte des secrets!” (Salvador Dali)

Wijnen (10)

Domaine de la Côte de l'Ange

Monique Mestre et Yannick Gasparri, propriétaires-viticulteurs à Châteauneuf-du-Pape. Domaine de la Côte de l’Ange werd in de jaren 60 door de familie Mestre overgenomen. De wijngaard wordt nu door hun dochter Corinne en haar man Yannick Gasparri uitgebaat. De gemiddelde leeftijd van deze wijnstokken bedraagt meer dan 40 jaar en de 14 ha wijnstokken liggen verspreid over de hele gemeente.

Wijnen (5)

Domaine Brunely

Domaine Brunely is gelegen in Sarrians, een klein dorpje in de Vaucluse, tussen de Rhône en de Ventoux. Het domein geniet van een kalk-klei plateau dat zich nog net bevindt op de appellatie van Vacqueras, hun belangrijkste produktie. In 1990 nam Charles Carichon het domein over van zijn vader. Hij voerde meteen een drastische renovatie door van accomodaties, apparatuur en materialen om de wijnen een modern en hedendaags karater te geven. Met de jaren werden ook wijngaarden bijgekocht op de appellaties van Ventoux, Cairanne, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape. Ondanks dat ze geen officiëel biologisch certificaat hebben, werken zij wel veelal volgens dezelfde technieken en proberen andere ingrepen tot een minimum te beperken. Verwacht hier lekkere, zuivere en smakelijke stijlen die u met zijn aangename prijs zullen overtuigen.

Wijnen (6)

Domaine Clef de Saint Thomas (Châteauneuf-du-Pape)

De oorsprong van Le Clef de Saint Thomas ligt eigenlijk in de Provence, bij het befaamde Château Calissanne. Dit historische en indrukwekkende domein staat al jaren gekend als een van de allerbeste van de hele Provence. Hun wijnen en ook olijfolie beschikken in Frankrijk over een topstatus. In 2006 verwezenlijkt eigenaar, Philippe Kessler zijn lang verzuchte droom om wijngaarden aan te kopen in het wereldberoemde Châteauneuf-du-Pape. Hij slaagt erin 4 verschillende percelen te bemachtigen met daarin de 3 belangrijkste ondergronden van de appellatie vertegenwoordigd. Hier vinden de verschillende druiven de ideale bodem om hun voetjes in te planten en zo wijnen te realiseren die van Clef de Saint Thomas het uitzonderlijke domein maken dat het vandaag reeds is. Op nog geen 10 jaar tijd werkten ze zich op tot de absolute top van Châteauneuf en zelfs daar zijn er weinig domeinen die er in slagen dezelfde finesse en elegantie in hun wijn te leggen. Saint Thomas slaat op de ongelovige apostel Thomas die enkel kon geloven als hij het ook zag. De sleutel betekent de opening van de poort naar verleiding en rijkdom, naar de wereld van schoonheid en creatie. In het traditionele wijnlandschap van Châteauneuf-du-Pape springen Le Clef de Saint Thomas en Pierre Troupel er onmiddellijk uit vanwege hun kleurrijke presentatie maar vooral door hun unieke stijl en karakter.

Wijnen (4)

Domaine du Clos Roussely

Vincent Roussely Vigneron, St. Georges sur Cher. De wijngaarden liggen vlakbij het kasteel van Chenonceaux en beslaan een oppervlakte van 26 hectares. Ze zijn beplant met Sauvignon, Pineau d’aunis, Chenin, Gamay, Cabernet Franc en Côt. Vincent maakt deel uit van een nieuwe lichting wijnbouwers die respect voor het terroir en het leefmilieu hoog in het vaandel dragen. De wijngaarden worden op biologische wijze beheerd en volledig met de hand geplukt.

Wijnen (6)  Wijnbouwer pagina

Domaine de Saint-Just - BIO

Arnaud Lambert is een echte wijnboer die leeft voor z’n vak. Hij maakt fantastische wijnen met inhoud, elegantie en evenwicht. Arnaud staat aan het hoofd van het domein (40ha groot) en heeft een duidelijke visie. hij vinifieërt volgens een ‘‘culture raisonnée’’. Dat wil zeggen dat ze zo verantwoord mogelijk werken, de juiste druiven op de juiste ondergrond met een lage opbrengst per hectare. Alles wordt in het werk gesteld om zuivere en typische wijnen te maken. Ze zijn dan ook wereldwijd op de beste tafels terug te vinden… en binnenkort ook bij U!

Wijnen (4)  Wijnbouwer pagina

Domaine Florian Mollet

Domaine Mollet is één van de oudste wijnbouwfamilies in Pouilly-sur-Loire. Grootvader Mollet was een wijnmaker met een zeer goede reputatie. Zijn zoon Jean-Paul besliste om de zaak van zijn vader niet over te nemen en is nu een succesvol zakenman. Daarom verhuurde hij al zijn wijngaarden aan wijnbouwers uit de buurt. De zoon van Jean-Paul, Florian, besliste om na zijn management studies in de voetsporen van zijn grootvader te treden. Jean-Paul hielp zijn zoon door mee in het wijndomein te investeren waardoor de kelders werden uitgerust met de meest moderne apparatuur. Florian had maar één doel: een zo zuiver mogelijke wijn te maken. Hij besefte heel goed dat het werk in de wijngaard begint: selectie van de juiste terroirs, oude wijnstokken, perfect rijpe druiven en gebotteld zonder klaring of filtering. Kom ze ontdekken!

Wijnen (5)  Wijnbouwer pagina

Domaine de la Vieille Cure

Domaine de la Vieille cure is gelegen in Saint-Fiacre vlakbij de samenvloeiing van de Sèvre en de Maine die wat verder in de Loire uitkomen. (Zuid-Oostelijk van Nantes) Het domein werd opgericht door de grootvader van Nelly Marzelleau in de jaren 50. Saint-Fiacre ligt in het hart van de appellatie. De aanwezigheid van veel leisteen in de bodem maken het de ideale streek voor het verbouwen van de befaamde 'Melon de Bourgogne' ofte beter gekend als 'Muscadet de Sèvre et Main'. (Niet te verwarren met de vaak zoete 'Muscat'!) De Muscadets hier behoren tot de absolute top van de Loire en hebben een uniek zuiver en verfijnd karakter. Hun structuur is ongeëvenaard en doet in niets aan de zure schrale wijntjes uit de supermarkt denken. Dit zijn topwijnen met hun gekende 'Crispy' karakter en een geweldige, bijna romige afdronk. In de keuken is het ook al jaar en dag de klassieke begeleider bij oesters maar laat zich daar zeker niet enkel tot beperken. Domaine de la Vieille Cure schenkt Muscadet terug zijn rechtmatige statuut als een van de icoonwijnen van Frankrijk en bovendien een van de meest unieke wijnen ter wereld!

Wijnen (2)

Domaine Paul Thomas

De wijngaarden van Paul Thomas situeren zich in het rustieke dorpje Chavignol aan de voet van de Côte des Monts Damnés. De bevoorrechte gronden bevatten veel kalk en zijn vergelijkbaar met de roemrijke "oesterbank" gronden in Chablis (Terres Blanches met heel veel fossielen van schelpdieren, kalkhoudende bodems van Les Caillottes en de unieke Sancerre Silex in Saint-Satur die een opmerkelijke mineraliteit geeft). Chavignol is ook gekend als één van de weinige echte herkomstbenamingen van kaas, namelijk de befaamde Crottin de Chavignol (lokale geitenkaas). Deze laat zich, hoe kan het ook anders, als geen ander combineren met de plaatselijke Sancerre-wijnen. Tegenwoordig leidt zoon Raphaël Thomas het kleine familiebedrijf. Eigenlijk ambieerde hij een carrière in de fysica, maar nadat zijn vader plots in 2000 overleed, besloot hij om de familietraditie voort te zetten. Hij hecht veel belang aan een natuurlijke vinificatie en fermentatie in oude, traditionele houten kuipen, en wil van elke cuvée een optimale expressie van Sancerre maken. Elke kuip druiven wordt manueel geoogst en van de steile hellingen gedragen. Door de verschillende eigenschappen van zijn gronden kan hij enkele prachtige Sancerres met uiteenlopende karakters produceren. Zijn wijnen etaleren dan ook een ideaal evenwicht tussen intensiteit en structuur en verzekeren elke wijnliefhebber het nodige drinkplezier.

Wijnen (4)

Domaine Seguin

De historiek van dit authentieke wijndomein gaat terug tot in de 19e eeuw toen Berthe Roumier 1,5 ha wijngaard in Berthiers bezat. Samen met haar man, Ernest Seguin kochten ze nog enkele wijngaarden bij in Bouchot. Zo werd in de loop der jaren een variatie aan terroirs verkregen, waaronder de drie belangrijkste: kalk (fruit), de befaamde Kimmeridge bodems (aromatische kracht) en Silex (mineraliteit). Door een combinatie zijn ze in staat complexe en finessevolle Pouilly Fumé’s te produceren die ondertussen zowat het handelsmerk van het domein zijn geworden. De overtuiging is dat de wijn gemaakt wordt op de velden. Bescherming van het plaatselijke ecosysteem is een topprioriteit. Ze werken dan ook volgens de “Lutte Raissonée” die een zo natuurlijke mogelijke benadering van het wijnproces garandeert en vermijdt dat de natuurlijke eigenheid van de wijngaard teloor gaat. Ook de kelder bevindt zich op 3 niveaus om zoveel mogelijk met de zwaartekracht te werken en het gebruik van pompen te vermijden. De huidige wijnmaker Philippe Seguin is een echte perfectionist en bekwaamde zich in Nieuw-Zeeland, Bourgogne, Bordeaux en de Rhône alvorens zijn vader te vervoegen en nu ook op te volgen. Zijn begeleidende filosofie is “Rijkdom in verscheidenheid”. Elk van zijn wijnen zijn daar een niet te missen voorbeeld van! Nog één groot misverstand uit de wereld helpen. De befaamde “Fumé” slaat niet op vuursteen of rokerige eigenschappen van de wijn maar op de typische grijze waas die specifiek daar verschijnt op de Sauvignon-druif bij optimale rijpheid! … Of misschien op de waas die verschijnt na het nuttigen van enige glazen van dit Goddelijke vocht.

Wijnen (4)

A. Scherer

Christophe Scherer, viticulteur à Husseren-les-Châteaux. Over heel de lijn hebben deze wijnen een uitstekende typiciteit en genieten omwille van hun geurig en zuiver karakter grote faam.

Wijnen (8)

GRAND C

Dit jonge, ambitieuze wijnproject werd op poten gezet onder de kundige leiding van Axel Wulfken, voormalig Marketing Director en Product Manager van de Moët-Hennessy-groep en Jacques Cattin, één van de meest vooraanstaande wijnmakers uit de Elzas en president van de gerenommeerde "Association Crémant d'Alsace". Door de jaren heen ontvingen zijn crémants en wijnen verschillende onderscheidingen. Het doel van Grand C is een reeks van lekkere, zuivere en moderne Elzas-wijnen op de markt te brengen, die beantwoorden aan een hedendaagse en representatieve stijl, en die de Elzas verlossen van zijn saaie, oubollige imago zonder de traditie en typiciteit van de streek te verloochenen. Ook de presentatie staat ver van de klassieke, oerlelijke Elzasfles en straalt een vernieuwende, kleurrijke sfeer uit. Vooral met zijn wijnen zelf zal Grand C u bij menige gelegenheid meer dan aangenaam verassen en instant wijnplezier verschaffen!

Wijnen (9)

Domaine de Colonat

Er zijn weinig wijnbouwbedrijven die zulk een indrukwekkende historiek kunnen voorleggen. Reeds in de tijd van de Romeinen liep een belangrijke weg door dit domein. Van toen dateren ook de eerste wijngaarden. De filosofie van Colonat ligt hem in het bewaren van die tradities die reeds generaties worden doorgegeven. Elke terroir wordt nauwgezet in ere gehouden en afzonderlijk gevinifieerd. Hun wijnen zijn een afspiegeling van elke afzonderlijke wijngaard, waarbij karakter en typiciteit primeren. De wijnranken zijn diep geworteld in hun heuvels, historiek en cultuur. Van het moment dat Claude Collogne in 1828 het domein kocht, zijn er ondertussen al 7 opeenvolgende generaties gepasseerd. Christine en Bernard Collonge beheren nu het prachtige Domaine de Colonat en ook hun zoon Thomas is volledig mee in het bedrijf geïntegreerd. Graag tonen zij welke prachtige dingen allemaal mogelijk zijn met de Gamay-druif.

Wijnen (10)

Bautista

Sinds 1770 teelt de familie Tupinier druiven op het MERCUREY terroir. De wijnen worden gerijpt in eiken vaten in de oude kelders van het domein (opgetrokken in de 17e eeuw uit voornamelijk kalkhoudende klei) volgens de oudste tradities van de Bourgogne. De oogst gebeurt handmatig, de vinificatie is traditioneel, en het bottelen gebeurt op het Domaine. Om al deze redenen zijn de wijnen harmonieus, evenwichtig, vol, aangenaam en van goeden huize. In 1997, volgde Manu Bautista zijn schoonvader Jacques Tupinier op en nam het bedrijf met 10 hectare MERCUREY wijngaarden over dat hij veder blijft ontwikkelen. Zijn neef Roman heeft intussen het team vervoegd ...

Wijnen (5)

Domaine Jean Dauvissat Père & Fils

Behoort tot de absolute top van Chablis. Nergens anders ter wereld worden er van Chardonnay zulke elegante, sterk minerale en karaktervolle wijnen gemaakt als bij Jean Dauvissat. De ondergrond bestaat voornamelijk uit kalkrijke bodems, (gefossiliseerde oesterbanken) en geven de wijn zijn ongekend mineraal en uniek karakter. Deze wijngaard, met niet minder dan 53 percelen, beslaat meer dan 22 hectare grond. Door de verschillende terroirs worden van dezelfde druif sterk verschillende wijnen gemaakt. Enkel de Héritage en de Premier Cru ‘Homme Mort’ worden door een zeer gedoseerd houttoetsje gedragen alle andere weerspiegelen puur de relatie tussen wijngaard en druif. Alle wijngaarden worden volgens de ‘Lutte Raisonnée’ bewerkt.

Wijnen (7)

Domaine des Poncetys

Domaine de Poncetys werd in de 17e eeuw opgericht en is sinds begin 20ste eeuw eigendom van het departement Saône et Loire. Het domein bestaat nu uit 18 hectaren uitgestrekte wijngaarden van het gerenommeerde “Lycée Viticole de Mâcon Davayé” wat gelegen is vlakbij Mâcon. Het wijnhuis verwerkt 15,80 hectare wijngaarden verspreid over de benamingen Saint Veran (12,70 ha), Pouilly-Fuissé (0,30 ha) en Mâcon-Davayé (2,80ha). De, in hoofdzaak ommuurde, wijngaarden bevinden zich in een klein gebied tussen de ‘Roche de Vergisson’ en de ‘Roche de Solutré’. Domaine des Poncetys heeft een jaarlijkse wijnproductie van 1100 hectoliter. Domaine des Poncetys werkt sinds 2009 biologisch.

Wijnen (4)

Seguin Manuel

Thibaut Marion heeft, na zijn jarenlange samenwerking bij zijn vader bij Chanson, dit domein in 2004 gekocht. Er is een mooie mix van traditionele houten vaten, originele Seguin Moreau’s en moderne apparatuur, maar het is in de wijngaard dat de wijn wordt gemaakt. Het doel is om op lange termijn enkel biologische wijn te maken. Het bewijs dat klassiekers echt lekker kunnen zijn.

Wijnen (22)

Château Jean l'Arc

Wijnen (1)

Domaine du Claouset

De familie Siozard leefde en werkte niet ver van Claouset, aan de oever van de Dordogne, tegenover het prestigieuze St-Emilion. Sinds het einde van de 19e eeuw volgde er verschillende acquisities, die er toe leidden dat er nu meer dan 40 hectaren aan wijngaarden worden bewerkt. De lange geschiedenis staat vandaag toe dat de bodem en bijzonderheden van het land beter worden begrepen. Zo kan een gamma van Bordeaux wijnen worden aangeboden die op een moderne wijze aan jouw verwachtingen kunnen voldoen terwijl ze de familiale, traditionele spirit behouden.

Wijnen (2)

Château Tifayne

Na hun studies landbouwingenieur kochten Renaud en Franziska in 2007 het domein met als doel hun passie voor wijn te kunnen praktiseren en delen. Château Roc de Tifayne bevindt zich op de verlenging van het befaamde klei-kalksteen plateau van Saint Emilion, vlakbij de meest Noordelijke commune van Castillon, Monbadon. Ook in de appellatie Côtes de Francs hebben ze enkele wijngaarden waarmee ze hun Lalande de Tifayne-reeks maken. Muscadelle in wit en een blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc in rood. Het zijn heerlijke voorbeelden van complexloze maar meer dan smakelijke Bordeauxs die veel wijn voor weinig geld bieden. Met hun Roc de Tifayne maken ze een wijn die makkelijk gelijke tred houdt met de gemiddelde Saint-Emilion. Kortom, een verademing in een streek waar zelfs veel tweede wijnen dikwijls nog amper te betalen zijn. Het nijlpaard is het logo van het domein en staat discreet op elke fles afgebeeld. Het staat voor rust en evenwicht maar kan ook indrukwekkend uit de hoek komen.

Wijnen (1)

Château Brondelle

Jean Noël Belloc, viticulteur à Langon. Zuidoostelijk van de beroemde wijnstad Bordeaux, aan de linkeroever van de Garonne, ligt de gemeente Langon, die deel uitmaakt van het district Graves. Hier bezit de familie Belloc het fraai gelegen Château Brondelle dat is uitgerust met moderne installaties. De druiven op dit 15 ha grote domein zijn aangeplant op een bodem van klei, grof zand en kiezel.

Wijnen (11)

Château Brisson

Paul and Lorette Valade have managed this family-owned estate founded in 1878 for more than thirty years. Originally located in the Castillon-Côtes de Bordeaux area with Château Brisson and Château Le Peyrat, the estate was extended to St Emilion in 2007, same year in which they were joined by their son, Cédric. The latter then created Château Valade, an impetuous Grand Cru from St Emilion. On every château, everything is done to ensure an impeccable quality. The family members perform all the tasks. The know-how passed on through generations of winemakers, added to long days of work in the vineyards and a lot of rigor applied to every task, enable them to offer their outstanding Châteaux from St Emilion Grand Cru and Castillon-Côtes de Bordeaux.

Wijnen (1)

Gallen de Château Meyre

Wijnen (1)

Château Rocher-Gardat

Familie Moze-Berthon, eigenaar te Montagne, Gironde. Dit mini-domein is reeds 4 generaties in de goede handen van de familie Moze. Sinds de overname door Patrick Moze-Berthon in 1987 regende het complimenten. Zijn wil om te verbeteren is immens waardoor hij nauwgezet werkt. Patrick heeft nog altijd een klein loyaal team aan zijn zijde die de wijngaarden en kelder ondersteunen.

Wijnen (1)

Château Fleur La Mothe

Château Fleur La Mothe is gelegen in de Saint-Yzans-de-Médoc en werd in 1932 geklasseerd als Cru Bourgeois. De verschillende wijnstokken zijn geplant op voornamelijk kiezel-heuvels. “Mothe” betekent eigenlijk “heuveltop”. De rivier is vanaf de meeste percelen zichtbaar en biedt een effectieve temperatuurregeling. Deze zorgt voor de bescherming van de wijngaarden tegen lentevorst.

Wijnen (2)

Château La Croix Romane

Château La Croix Romane werd omgedoopt door de familie Dubard in erkenning van de rijke lokale geschiedenis van het gebied. De kerk van Lalande de Pomerol, in de buurt van het landgoed, opgericht in de XIIde eeuw door de Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem (bekend als "De Ridders van Malta"). Verleid door de hoge kwaliteit van de “terroir”, nam de Dubard familie deze terroir in 2008 over. Martin Solveig, lid van de familie en wereldwijd bekende musicus, deed mee aan het project en deelt het enthousiasme voor de heropleving van het wijndomein Château La Croix Romane.

Wijnen (2)

Château Vieux Chantecaille

Familie Moze-Berthon, propriétaire à Montagne, Gironde. Dit mini-domein is reeds 4 generaties in goede handen van de familie Moze. Sinds de overname door Patrick Moze-Berthon in 1987 regende het complimenten. Zijn drift om te verbeteren is immens en zorgt voor nauwgezet werk. Patrick heeft nog altijd een klein loyaal team aan zijn zijde die de wijngaarden en kelder ondersteunen.

Wijnen (3)

Château Brillette

Château Brillette heeft één van de beste reputaties in Moulis-en-Médoc. Ze hebben 100 hectare wijngaard waarvan er 40 hectare de AOC-status heeft. Als een van de oudste wijngaarden in de Médoc, kwam Château Brillette in 1976 in handen van de familie Flageul. Het wijnmaken zit de familie al generaties lang in het bloed. Van grootmoeder, naar zoon naar kleinzoon... Momenteel wordt het wijndomein door de kleinzoon Erwan Flageul gerund. Innovatie en implementatie zijn zijn keywords. Erwan en zijn team gaan steeds op zoek naar de nieuwste technieken. In 2000 werden volledig nieuwe wijnkelders gebouwd en een nieuwe degustatiekamer dat een schitterend uitzicht biedt op de wijngaarden. De wijngaarden zijn samengesteld uit volgende druivensoorten: 48% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. Het grote percentage Merlot zorgt voor het specifieke karakter van Brillette. De wijngaarden zijn aangeplant op een van de hoogste punten in de Médoc, waardoor ze volop profiteren van de zon.

Wijnen (2)

Château d'Alix

In het noordelijke deel van het district Graves bezit de familie Belloc het fraai gelegen Château d'Alix dat is uitgerust met moderne installaties. De druiven op dit 15 ha grote domein zijn aangeplant op een bodem van klei en grind.

Wijnen (1)

Château Le Peyrat

Dit particuliere landgoed, opgericht in 1878, werd voor meer dan dertig jaar beheerd door Paul en Lorette Valade. Een superb landgoed in de Castillon-Côtes de Bordeaux met Château Brisson en Château Le Peyrat als de referentie van de appellatie.

Wijnen (1)

Château Valade

"Dit particuliere landgoed, opgericht in 1878, werd voor meer dan dertig jaar beheerd door Paul en Lorette Valade. Het landgoed was oorspronkelijk gevestigd in de Castillon-Côtes de Bordeaux met Château Brisson en Château Le Peyrat maar werd in 2007 uitgebreid tot Saint- Emilion. Dit gebeurde een paar jaar voordat de twee wijnboeren gezelschap kregen van hun zoon Cedric. Hij creëerde vervolgens Château Valade, een onstuimige Grand Cru van Saint- Emilion. "

Wijnen (2)

Château Lamothe Vincent

Vignobles JBC Vincent, propriétaire à Montignac. De broers Christophe en Fabien volgen beide de wijngaard van hun ouders op. Sinds de komst van Christophe in 1990, is de wijngaard van Château Lamothe-Vincent herstructureerd. Toen Fabien in 1999 de familie kwam helpen, werd er prioriteit gegeven aan het zoeken naar een volledige expressie van aroma’s en balans in de wijnen. De broers proberen voortdurend nieuwe manieren van vinificatie en rijping te verkennen. Château Lamothe-Vincent is samengesteld uit twee belangrijke stukken, een deel liggend aan Montignac en een ander deel liggend naast Castelvieil. Beide gelegen in de Entre-Deux-Mers.

Wijnen (2)

Château Bel Air

In juni 2011 werd Château Bel Air door de familie Dubard toegevoegd aan de groep familiedomeinen in Bergerac, Francs-Côtes de Bordeaux en Lalande de Pomerol. Het etiket van deze wijn is door de Dubard familie ontworpen, als een eerbetoon aan de oud-parochie van Puisseguin en haar cult van Jezus Heilig Hart. De tekening op het etiket verwijst naar de nog steeds op het dorpskerkgebouw zichtbare medaillon van het Heilige Hart van Jezus. De familie voegde er echter het toepasselijke motto van Puisseguin toe: “Surgam et Ibo” :Ik zal opstaan en gaan.

Wijnen (2)

Château Tasta

Het domein omvat 18 ha (13,5 ha in Fronsac, 3,5 ha in Canon Fronsac en 1ha Rosé) en is sinds 1922 in handen van de familie Chevalier. In 2001 gaf vader Robert de fakkel door aan zijn zoon Patrice. Met hun T de Tasta willen ze de oorspronkelijke grandeur van Canon Fronsac terug in ere herstellen. In de 18e eeuw werden hier de eerste stappen gezet om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Oorspronkelijk genoot Canon Fronsac ook een hogere status in Libournewijnen dan Saint-Emillon en Pomerol. Het was ook hier en in die periode dat de wijngaarden van Fronsac werden herverdeeld naar veel kleinere cru’s die beter de typische geographische terroir weergaven. De eigenlijke voorlopers van de huidige “Châteaux”. Al die traditie en historiek worden hier met veel enthousiasme in leven gehouden en maken van Château Tasta één van de uithangborden van de streek.

Wijnen (1)

Fonbadet

In de middeleeuwen maakte Fonbadet deel uit van Château Latour. De naam betekent in het dialect uit de Gascogne: fontijn (font) van de kleine vallei (badet). De familie Peyrone was de oorspronkelijke eigenaar maar het werd later overgenomen door de befaamde familie Clarke van Château Clarke (Listrac), nu eigendom van de familie Rothschild. Fonbadet heeft wijngaarden op verschillende locaties in Pauillac zoals grenzend aan Mouton Rothschild, vlakbij Lynch Bages alsook in het zuiden van Pauillac, wat van Fonbadet een representatief Château voor de appellatie maakt. Het zijn meestal oude wijngaarden. De wijnen worden voor 30% gedurende 18 maanden op nieuwe eik gevinifieerd teneinde de eigenheid en elegantie te vrijwaren. Sinds 2014 werd ook hier de hulp van Michel Rolland ingeroepen. Fonbadet bezit ook nog enkele andere domeinen in Pauillac waaronder Château Pauillac, een klein domein dat gelegen is aan een wijngaard waar ook Château Latour zijn wijngaarden heeft. Sinds 2015 wordt hier veel aandacht aan besteed om tot de top van Pauillac te kunnen behoren. De wijn gaat voor 100% op nieuwe eik en bestaat uit 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. De 2de wijn heet “L’Harmonie de Fonbadet” en bestaat uit dezelfde blend. Ook hier rijpt de wijn 18 maanden waarvan 15% op nieuwe eik, enkel van jonge wijnstokken verkregen.

Wijnen (6)  Wijnbouwerpagina

Château Capbern (Bordeaux Collection)

In 1894 begon de familie Gasqueton met enkele wijngaarden te kopen op de linkeroever. Tot voor een paar jaar werden die van generatie op generatie doorgegeven. In 2012 overleed echter de laatste telg, de vriendelijke maar wat excentrieke Madame Denise Gasqueton. Het domein werd overgekocht door de grote verzekeringsmaatschappij Suravenir Insurance en Jean Pierre Moueix de eigenaar van Château Petrus. Sindsdien wordt het 2e deel van de naam (Gasqueton) gewoon weggelaten. (Vanaf 2013 is het dus gewoon Château Capbern.) Een programma werd opgestart om de vinificatie gevoelig te verbeteren. Na enkele jaren van zoeken is 2014 de tot nu toe beste jaargang van de geschiedenis van Capbern geworden. Het Château beschikt over 2 verschillende terroirs: 1 dicht tegen de Gironde en één aansluitende bij Calon Ségur. Ook Calon Segur werd door hen overgenomen met de bedoeling zich naast de 2 grote namen van de appellatie te positioneren. (Cos d’Estournel en Montrose) Waar het trouwens, zeker de laatste jaren, ook in slaagt.

Wijnen (1)

Château Beauséjour Bécot (Bordeaux Collection)

De geschiedenis van Beausejour is lang en indrukwekkend. Het is warschijnlijk één van de oudst bewerkte wijngaarden van Bordeaux. Eerst door de Romeinen (2000 jaar geleden) later door de monniken van de abdij van Saint-Martin. En na heel wat nieuwe eigenaars en nieuwe namen nam Gerard bécot het huidige domein in 1970 over. In 1979 werden de wijngaarden volledig heraangelegd maar zonder de toestemming van het INAO (Institut National de l’Origine et du Qualité). Ze verloren hierdoor hun premier Cru statuut. Het was pas dankzij tussenkomst van vriend des huizes Michel Rolland (Jawel, hij weer) dat ze hun Premier Cru statuut weer binnen haalden. De wijngaard van Beausejour-Bécotzelf ligt in het hart van de befaamde kalksteenplateau van Saint-Emilion, het hoogste punt ook. Dit verklaart de topkwaliteit die hier reeds jaren wordt verkregen, mede onder impuls van de dochter, Julliette Bécot die de leiding heeft, en haar 2 broers.

Wijnen (1)

Château Fonroque (Bordeaux Collection)

Château Fonroque is al sinds 1931 in handen van de familie Moueix toen Jean en Adèle, achtergrootouders van Jean, de huidige eigenaar het domein kochten. Generaties wordt het domein nu al doorgegeven en iedere generatie bracht zijn veranderingen en verbeteringen mee. Als één van de eersten in de gehele Bordeauxregio schakelden ze over naar biologische landbouw. In 2002 werd de eerste biologische oogst verkregen en in 2005 ging men zelfs radicaal op biodynamische landbouw over. “De biodynamie is een denkwijze die zoekt naar bescherming van het leven” zegt Alain Moueix. “Het is veeleisend maar het geeft veel terug!” De bedoeling is niet alleen de natuur te vrijwaren maar ook tot wijnen met meer authenticiteit te komen. Fonroque is ook één van de weinige wijnen die de 3 terroirs van Saint-Emilion combineert (Le Plateau, La Côte, Les Pieds de Côte). Alain Moueix is al jaren een autoriteit in Saint-Emilion en is behalve directeur van enkele belangrijke wijnverenigingen ook nog eens directeur van het befaamde Château Mazeyres in Pomerol.

Wijnen (1)

Château Grand Destieu (Bordeaux Collection)

Na een zoektocht van 20 jaar wilde Hervé Le Bouc, als ‘Gasco’ zijnde, zich een wijngaard in de streek aanschaffen maar gezien de kwaliteit van de gronden in Bordeaux nu éénmaal beter geschikt is kwam hij toch daar terecht. Saint-Emilion vond hij tenslotte een prachtig dorpje. Hij wilde eigenlijk ‘Un vin confidentiel’ maken om zijn oude dag kleur te geven. Hij gaf de wijnmaker, Julien Viaud, carte blanche en liet hem een wijn van topniveau maken. Het Verschil zit hem in de details en kwaliteit begint op de wijngaard is het devies. De bedoeling is een stevige versie van Saint-Emilion te maken, weelderig en gecorseerd. 1/3e van de wijn wordt apart gevinifieerd op inox de rest op houten vaten waarvan de helft nieuwe. Dit is een klein domeintje waar kwaliteit primeert.

Wijnen (2)

Château Haut-Marbuzet (Bordeaux Collection)

Gelegen tussen dé 2 topdomeinen van Saint-Estèphe (Montrose en Cos d’Estournel) is Haut-Marbuzet met één van de beste terroirs van Saint-Estèphe begenadigd. Het domein bestaat al sinds de 18e eeuw maar het was pas in 1825 dat de familie MacCarthy het wijngoed zijn huidige vorm schonk. In het eerste deel van de 20e eeuw werd het domein overgenomen door Hervé Duboscq die met de familie nog 2 andere domeinen in Saint-Estèphe bezit. Hij breidde de bewerkte oppervlakte grond serieus uit en in 1962 vervoegde zoon Henri zich bij zijn vader. Hij leidt het huidige domein met zijn 2 zoons. De 3 hoofdterroirs zijn hier vertegenwoordigd: klei, graves en kalk. De laatste jaren werd het aandeel cabernet verhoogd. (Van 60/40 eerder naar 70/30) Het is een wijn die voor 100% op nieuwe eik wordt gerijpt gedurende 18 maanden dus voor de mensen die niet zo houden van het “oaky” type is dit misschien net wat ‘te’.

Wijnen (1)

Château Leoville Poyferré (Bordeaux Collection)

De geschiedenis van Leoville Poyferré is één van de oudste en interessantste van Bordeaux. Het domein werd opgericht in 1638 als Mont-Moytie. Het was één van de eerste Château’s in Bordeaux samen met Château Margaux en Château Latour. In de loop van de 18e eeuw nam Alexandre de Gasq het domein over en veranderde de naam in Leoville. In die tijd was Leoville baanbrekend en een voorloper. Voor hun tijd waren ze erg innovatief en vernieuwend. Dankzij hen kennen we nu enkele technieken die nu als vanzelfsprekend worden gevonden maar op die moment wilde ideeën waren. Bijvoorbeeld het overschakelen naar en selecteren van druivelaars met kleinere vruchten die de wijn meer concentratie gaven. Het ophangen en begeleiden van de druiven via houten geraamtes. Ze begonnen als eerste hun wijn ook te verouderen op houten vaten. Ze bedachten daarna een sulfietoplossing die de vaten terug kon ontsmetten. Tegen de tijd dat Alexandre stierf was Leoville één van de grootste domeinen van Bordeaux (200 ha). In 1840 werd het domein opgedeeld. Het was toen in handen van de familie Las Cazes. 1 deel was voor de zoon en werd Leoville Las Cazes het andere voor zijn zuster die het doorgaf aan haar dochter. Haar man was Baron Jean Marie Poyferré de Ceres, vandaar Leoville Poyferré. (Later werd het nog verder opgedeeld in Leoville Barton) De wijngaarden werden opgedeeld maar het originele gebouw bleef hetzelfde. Zo komt het dat je nog steeds voor een bezoek bij beide Château’s terecht kan. De gebouwen werden gewoon in 2 gedeeld. De parking is trouwens nog steeds dezelfde. Dit bracht ook wel met zich mee dat het in de wijngaarden niet altijd even simpel werken was vermits deze kriskras door elkaar werden verdeeld. Sinds 1928 is het domein in handen van de familie Duvalier, een familie die al sinds de 19e eeuw in de wijn actief was als Neogociants en handelaars. En ze waren al eigenaar van Château La Crock en Château Camensac. Later kwam daar ook nog eens Château Moulin Riche bij. Het is waarschijnlijk ook het eerste domein dat in zijn logo een zelfgetekend Château had dat was verzonnen(Een lang gebouw met 2 torentjes erbij). Waarna in 2014 eenzelfde gebouw aan de bestaande gebouwen werd aangebouwd … De omgekeerde wereld dus! Toen in 1979 huidig eigenaar Didier Cuvelier het domein begon te leiden begon hij op 26 jaar direct met enkele ingrijpende aanpassingen: Michel Rolland en Emile Peynaud werden erbij genomen om de stijl gevoelig aan te passen, de installaties werden volledig vernieuwd en overbodige aanplant (25 ha) werd verwijderd. Vanaf 1982 is dit ook duidelijk te proeven. Dit alles maken van Léoville Poyferré tot op vandaag één van de boeiendste Château’s, niet enkel uit de Médoc, maar van heel Bordeaux! Tegenwoordig bestaat de wijngaard uit 68% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% cabernet franc en 2% petit verdot. (In de jaren 60 was merlot nog goed voor 50% en cabernet maar voor 30%) In 2010 werden nog maar eens alle inoxen cuves vernieuwd naar 58 stuks. Dit geeft hen weer meer mogelijkheden in het appart vinifiëren van afzonderlijke stukken wijngaard. Eindeloos is de zoektocht naar steeds weer betere wijn … En elke stap brengt hen iets dichter. De wijnen worden voor 75% op nieuwe eik verouderd gedurende 18 maanden. Bezoek ook eens hun website met het daaraan verbonden virtueel bezoek van het domein … Beelden spreken voor zich!

Wijnen (1)

Château La Lagune (Bordeaux Collection)

Het eigenlijke Château dateert al van 1715 en gedurende vele generaties was het de familie de Seze die er de wijnen produceerde. Na de 2e wereldoorlog raakten de wijngaarden echter in verval en volgden enkele moeilijke jaren. Vanaf 1958 werden alle wijngaarden terug aangeplant en nam de familie Ducellier het domein over. In 2000 werd het dan door de huidige eigenaars, de familie Frey, overgenomen. (Eigenaars van Jaboulet in de Rhône) Zowel in Hermitage als op La Lagune is Caroline Frey de manager. Het domein omvat 85 ha wijngaard met zand en graves-ondergrond. Sinds 4 jaar wordt er ook volledig organisch gewerkt en de 2016 oogst is de eerste met officieel label. Net als op Haut Brion wordt de wijn eerst geblend vóór de vatlagering die ongeveer 18 maanden duurt en gebeurd op 50 à 60% nieuwe eik. De stijl van het huis is aromatisch maar vrouwelijk en elegant. De wijn wordt in blindtastings dan ook dikwijls als Margaux omschreven.

Wijnen (1)

Château Latour (Bordeaux Selection)

Eén van de 5 originele 1ier GCC’s van de Médoc. Een ondertussen legendarische naam die wereldwijd mee voor de reputatie van Pauillac zorgde als zijnde één van de beste wijnen ter wereld. Het is sinds 1855 waarschijnlijk de meest constante van de grote 5 en de laatste 20 jaar werden waarschijnlijk de beste wijnen sinds hun bestaan gemaakt. 2009 wordt zelfs beschouwd als één van de beste wijnen ter wereld ooit geproduceerd. Om maar te zeggen dat Latour een kwaliteit op zichzelf is! Het is ook één van de oudste domeinen van Bordeaux. De befaamde Toren (Le Tour de Saint-Maubert) op het etiket is eigenlijk een grote duiventil die in de 17e eeuw werd gebouwd en is eigenlijk niet de originele toren. Gedurende lange tijd was het domein bezit van de bekende familie Ségur. Op een bepaald moment hadden zij met Lafitte en het latere Mouton Rothschild zels 3 van de 5 1ier Crus in hun bezit … En ook nog Calon Ségur! Na vele veranderingen is het domein sinds 1995 onder leiding van Frederic Engerer. Nooit werden betere wijnen geproduceerd. Sinds 2012 werd ook besloten de wijn niet langer in primeur te verkopen maar te wachten tot zij vinden dat de wijn het waard is om op de markt te komen. Wil zeggen dat 2011 de laatste jaargang is die voorlopig zal te verkrijgen zijn daar 2012 naar verwachting slecht in 2022 op de markt zal komen. Ook Latour kan rekenen op verschillende terroirs in de appellatie van Pauillac. De laatste 20 jaar nam het aandeel van merlot toe en is men stilaan de wijngaard aan het omgooien naar Biodynamische landbouw. Dit geldt al voor meer dan 60% van het domein.

Wijnen (1)

Château Marquis De Terme (Bordeaux Collection)

Sinds in 1762 De Marquis de Terme dit Château door een huwelijk verkreeg draagt het ook zijn naam. Sinds 1937 is het domein in handen van de familie Sénéclauze. Zij werken hier al van generatie op generatie met veel passie en sinds de komst van algemeen directeur Ludovic David in 2009 waait er ook een meer internationale wind die alleen maar meer perspectieven opent voor de toekomst. De wijngaarden zelf zijn verspreid over 2 verschillende terroirs. Behalve de klassieke kalkondergrond met keien op de oppervlakte beschikken ze ook over een terroir die meer klei bevat, atypisch voor de Médoc en een vriendelijkere ondergrond om merlot optimaal te laten rijpen. Door het grotere aandeel in cabernet en petit verdot krijgen we voor Margaux toch een vrij krachtige stijl nog altijd in combinatie met een fluwelige ondertoon waarvoor Margaux zo gekend is. Ook hier werd de Lutte Raisonée toegepast om op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier aan wijnbouw te doen.Sinds 2013 gingen ze zelfs over op volledig organische landbouw. Vanaf 2017 hebben ze ook hun officieel certificaat verkregen.

Wijnen (1)

Château Nenin (Bordeaux Collection)

In 1840 werd het domein gekocht door de familie Despujol. Zij planten de allereerste druivelaars aan. In 1997 werd het domein overgenomen door de befaamde familie Delon die met Château Léoville Las Cases en Château Potensac hun strepen al meer dan verdiend hadden in Bordeaux. In verschillende opzichte is Château Nenin een buitenbeentje in Pomerol. Het heeft één van de grootste wijngaarden (32 ha) in een kleine appellatie met dito wijndomeinen. En het is ook één van de weinige echte kastelen op de rechteroever en zou van stijl eerder op de linkeroever thuishoren. In 1999 werden daar nog 4ha aan toegevoegd en in 2005 werd er begonnen met een grondige renovatie van de kelders en faciliteiten. Het heeft wel even geduurd voor men bij Nenin resoluut voor kwaliteit is gegaan. Het is pas de laatste jaren dat er drastisch werd geknipt in opbrengsten en er meer aandacht aan de rijpheid van de druiven zelf werd besteed. Onder nieuwe manager, Genevieve d'Alton werd het aandeel cabernet sauvignon resoluut terug gedraaid van 20 naar 1%. Dit om de wijnen minder hard te maken en een meer fluwelige stijl te ontwikkelen. Zo wil men bij Château Nenin klaar zijn om in de toekomst tot de top van de appellatie te behoren.

Wijnen (1)

Château Prieuré Lichine (Bordeaux Collection)

Al in de 15e eeuw was er sprake van een gestructureerde wijnbouw door de monniken van de abdij van Cantenac. Hier werden in 1400 al van de hoogst aangeschreven wijnen uit de Médoc gemaakt die op dezelfde hoogte stonden als Hermitage (Rhône) of Clos de Vougeot (Bourgogne) … De top van Frankrijk dus! Tot een stuk in de 19e eeuw bleven deze wijngaarden eigendom van de kloosterorde. Het was een stopplaats voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. Zo is Prieuré Lichine een grote uitzondering in de classificatie van 1855 want bijna alle domeinen toen behoorden toe aan de Adel of de Bourgeoisie. Later werden de gronden verkaveld in aparte wijngaarden. In 1952 nam Alexis Lichine, bijgenaamd ‘de wijnpaus’ de wijngaard over en gaf het zijn naam. Hij was een excellente wijnmaker en onovertroffen in het proeven van wijnen. Hij was ook één van de grootste voorvechters van Bordeaux wijnen op internationaal vlak. Vandaag is Prieuré Lichine in handen van de Balande group, een internationale en gereputeerde firma die over de hele wereld van de meest gerenommeerde domeinen bezit. Ze gaan er prat op dat in een fles van hen alle goede eigenschappen van Margaux verenigd worden!

Wijnen (1)

Château Saint Pierre de Corbian (Bordeaux Collection)

De familie Lacaze van het bekende Château Saint-Paul (Haut-Médoc) kocht in 2009 nog eens dit domein in Saint-Estèphe erbij. In 2010 lieten ze met hun eerste eigen jaargang al meteen een visitekaartje achter. In Wine Decider kreeg hij direct 93/100 .. meer dan hij ooit behaald had! Mijnheer Lacaze is trouwens van verschillende markten thuis, want behalve de wijnmaker is hij ook nog eens de nummer 1 leverancier van kaarsen voor het pelgrimstadje Lourdes! De wijngaarden omvatten slechts 4 Ha en zijn eigenlijk wijngaarden van Saint-Paul die op het grondgebied van Saint-Estèphe liggen die vroeger naar de Cave van Saint-Estèphe gingen. Daar dit over een van de beste terroirs van de appellatie ging werd besloten ze zelf te vinifieren. Sinds 2012 verkreeg hij zijn Cru Bourgeois status. De befaamde oenoloog Stéphane Derenoncourt is hier adviserend wijnmaker. 50% van de wijn wordt 12 maand op nieuwe eik gelagerd. De druivenblend bedraagt exact 50% cabernet en 50% merlot. Als opkomend talent is het voorlopig nog een koopje naar Médoc normen. Maar met een lovende internationale pers kan dit snel veranderen.

Wijnen (1)

Château Lascombes (Bordeaux Collection)

“2ieme GCC Margaux mais premier dans tout les esprits” wordt er direct met de deur in huis gevallen op de webpagina en meteen het beruchte classificatie systeem van 1855 in vraag stellend dat ondertussen niet meer aan de huidige situatie voldoet. Lascombes behoort zonder twijfel tot de absolute top van Bordeaux wijnen. Het ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Château Margaux maar dan aan de andere kant van de weg. Sinds de 17e eeuw houden al 10 generaties van wijnboeren de eer van Lascombes hoog. In 1971 verkocht de legendarische Alexis Lichine Lascombes daarmee het einde van het Lichine-tijdperk in Bordeaux inleidend. Na enkele eigenaars werd het uiteindelijk door de kapitaalkrachtige groep Colony Capital overgenomen. Zij investeerden opnieuw massaal in Lascombes. Lascombes is ook één van de weinige Châteaus dat nog steeds de originele wijngaarden omvat. Zoals de meeste Margaux wordt hier ook iets meer merlot gebruikt naar Médoc normen wat hem zijn typisch fluwelige karakter verleent en hem in zijn jonge jaren al aangenaam om te drinken maakt. Ook hier komt Michel Rolland graag enig advies verlenen.

Wijnen (1)

Dornish Wine - Game of Thrones

Geboren in een familie van wijnmakers en -fanaten én grote fan van de befaamde “Game of Thrones”-serie, droomde Thibaut Bardet om een wijn van zijn favoriete serie te kunnen proeven. Hij onderzocht de wijnen uit de serie grondig en nam de beschreven karakteristieken en eigenschappen stevig onder de loep. Met zijn vader ging hij aan de slag. Vele technieken en blends passeerden de revue, alvorens zij tot de definitieve Dornish Wine met zijn specifieke smaken en aroma’s zouden komen. Voor de Imp’s Delight gingen zij zelfs nog een stap verder en werden enkel pure, traditionele vinificatietechnieken gebruikt, zonder toevoeging van sulfiet, om zoveel mogelijk aan het imago van de reeks te voldoen. Ook de specifieke vorm van de fles, het etiket en de wassen afsluiting zijn zo authentiek mogelijke weerspiegeld en zouden zo recht uit Game of Thrones kunnen komen. De Merlot-druif speelt de hoofdrol. De wijnen vallen onder de appellaties “Côtes de Bordeaux Castillon" en het wereldberoemde "Saint-Emilion”. De jarenlange ervaring van Vignobles Bardet staat garant voor topwijnen uit deze regio’s! Eén voor één exceptionele wijnen. "Only close friends can drink them … So have a drink with us!"

Wijnen (2)  Wijnbouwer pagina

Domaine de Laguille

Tussen Bordeaux en Toulouse, ligt het familielandgoed in de Gers, in het hart van de Armagnac in de Gascogne. Deze kleine Gers, regio van het goede leven, genesteld in het hart van Gascogne, heeft een rijke geschiedenis en een lange wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de Gallo - Romeinse tijd. In het Domaine de Laguille beheren al generaties lang twee families dit wijn erfgoed met een sterke passie voor de wijnstok en het wijnmaken. Vandaag zetten Colette en Guy Vignoli deze traditie verder en produceren ze wijn met kennis van zaken. Het Domein de Laguille heeft een krachtige en moderne tool om de productie te bevorderen met respect voor het milieu. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, heeft het Domein geïnvesteerd in nieuwe energie door de installatie van fotovoltaïsche panelen op de houten gebouwen. Vandaag produceert de wijnmakerij meer energie dan ze verbruikt.

Wijnen (2)

Monsieur et Mademoiselle

Het gamma “Fifi et Marcel” werd door de mensen van het gerenommeerde Château Fonbadet in het leven geroepen teneinde enkele van Frankrijks meest klassieke druiven aan te kunnen bieden aan een betaalbare prijs en met een absolute voorkeur voor kwaliteit. Als aangewezen regio kwamen ze dan al snel op 2 wijngebieden uit. Côtes de Gascogne voor de witte wijnen en de Languedoc voor de rode wijnen. Door de combinatie van ondergrond en klimaat kunnen ze bij hun witte wijnen een lekker fruitig karakter combineren met veel minerale en frisse tonen en voor de rode wijnen een mooie concentratie aan een verleidelijke, zwoele en smakelijke stijl. Hierbij wordt de jarenlange ervaring van een Top-Château in Bordeaux gekoppeld aan streken met veel potentieel, waar vroeger vooral aan massaproductie werd gedaan maar waar mits de nodige aandacht en kennis kwalitatief ook interessante doelstellingen kunnen worden bereikt. De wijnen geven een smakelijke weergave van wat allemaal mogelijk is met deze klassiekers van Franse druiven. Bovendien wordt deze Franse eigenheid nog eens benadrukt door het frivole en in historiek verweven karakter van de respectievelijke labels. Monsieur en Mademoiselle doen u direct verlangen naar het gekende “Leven als God in Frankrijk”-gevoel en brengen u in geen moment in vakantiemodus.

Wijnen (7)

Champagne Louis de Sacy

Champagnehuis Louis de Sacy is in 1967 opgericht op de zeer befaamd terroir “Grand Cru” op de "Coteaux de la Montagne de Reims" te Verzy door de familie Sacy. Al 13 generaties cultiveren zij met passie de wijnstokken en dragen zij deze kennis over. De familie beheert en verbouwt de wijngaard al sinds 1633. André Sacy besloot in 1962 om Champagne te produceren, en stichte Champagne Sacy Père et Fils. In 1986 wijzigden de naam in Champagne Louis de Sacy werd, genoemd naar onze briljante voorvader (1654 - 1727) een advocaat en letterkundige. Zijn gestileerde portret, ontleend aan een schilderij van Nicolas de Largilliere is het beeldmerk van Champagne Louis de Sacy. Yaël en Jonathan Sacy beslissen in 2013, na diverse commerciële ervaringen in Frankrijk en in het buitenland, om van het familiebedrijf te vervoegen om de continuïteit te garanderen en bekendheid te ontwikkelen. Vandaag exporteren zij champagnes naar alle Europese landen en de Verenigde Staten. Vandaag beheert de familie 18 hectare wijngaarden met het diepste respect voor het land en de natuur. Enkele cijfers: 18 hectare wijnstokken, 4 sectoren, 23 identificeerbare percelen Wijnstokken ouder dan 28 jaar gemiddeld Druifsoorten: 65% in Pinot Noir, 30% in Chardonnay en 5% in Pinot Meunier Grond: klei - kalksteen / kalksteen - marly Reimsberg: Verzy (Grand Cru) Trépail (1er Cru) Aube: Bligny Mont de Berru: Cernay Ardre Valley: Treslon

Wijnen (6)

Champagne Lombard & Cie

Opgericht in 1925 en nu de derde generatie, die nog steeds trouw blijft aan de eigen stijl van Lombard & Cie. Alle Champagnes hebben elk hun eigen typische karakter en staan garant voor dezelfde getrouwe kwaliteit van het huis. Lombard & Cie een champagnewijn hebben een geweldige expressie. Ze zijn voor het plezier van de proever.

Wijnen (9)

Champagne Michel Genet

De stad Chouilly staat bekend om zijn hoge kwaliteit Chardonnay en wordt gerangschikt onder de 17 grands crus die de Champagne telt. Met meer dan 500 hectare wijngaarden, is het het grootste 100% geclassificeerde terroir dat sommige oenologen de uitspraak ontlokt "ons dorp is op zich een kleine champagne" De GENET familie bewerkt al meerdere generaties dit terroir in Chouilly en Michel Genet creëert er zijn merk in 65. Vandaag leiden Vincent, Agnes en Antoine het land van hun voorouders. Familiegeschiedenis, liefde voor wijn, wijnstokken en een gedeelde passie ...

Wijnen (9)

Champagne Charles Simon

"Champagne Charles Simon is het geesteskind van twee schoolvrienden, Davy Dosnon en Simon-Charles Lepages. Ze groeiden samen op in deze prachtige streek van rollende heuvels, graanvelden en Champagne wijnstokken. Hun wijngaarden met hoofdzakelijk Kimméridgens als ondergrond, liggen op minder dan een uur rijden ten noorden van Chablis. Hiermee leunen zij dichter tegen de Bourgogne streek aan dan bij de rest van de Champagnestreek. "

Wijnen (5)

Cognac Michel Forgeron

100% van de wijngaarden bevinden zich in het beste deel van Cognac: GRANDE CHAMPAGNE

Wijnen (6)

Michel Forgeron

Wijnen (1)

Château Fontaine

Hier in Sauternes bezit de familie Belloc het fraai gelegen Château Fontaine dat is uitgerust met moderne installaties. De druiven op dit 3 ha grote domein zijn aangeplant op een bodem van klei, grof zand en kiezel.

Wijnen (2)